I detta förslag besöker vi 3 vingårdar varav en är en ekologisk vingård.

Vingårdarna är Casal das Freiras, Quinta dos Capuchos och Vinhos Cortém som är den ekologiska vingården.

Det är möjligt, med tanke på avstånden, att kombinera två vingårdar på en dag, om ni vill besöka alla tre vingårdarna rekommenderar vi åtminstone 2 dagar för besöken. Det är naturligtvis möjligt att besöka enbart en vingård.

Casal das Freiras ligger nära staden Tomar.

Detta är en familjeägd vingård sedan 1800-talet och vingården har fått många utmärkelser och pris, senast en guldmedalj i den portugisiska Escanções-tävlingen för sitt vin Casal das Freiras.  Med 180 hektar inkluderar gården också åkrar, olivlundar och skog utöver de 16 hektar som ägnas åt vingården. Druvor på gården är Aragonez, Castelão, Cabernet-Sauvignon, Touriga Nacional, Syrah, Alicante Bouschet, Trincadeira och Fernão Pires.

Quinta dos Capuchos ligger nära staden Alcobaça.

Även detta är en familjeägd vingård där den äldsta byggnaden är från 1918. Vid skrivande stund har vingården fått 6 guldmedaljer, 9 silvermedaljer , 2 bronsmedaljer och 4 ”Commended Winner” i internationella tävlingar. Vingårdens totala areal är 12h och de röda druvorna är: Touriga Nacional, Castelão, Syrah, Aragonez och Cabernet Sauvignon. De vita druvorna är: Arinto, Verdelho, Sauvignon Blanc och Chardonnay.

Vinhos Cortém, ekologisk vingård, ligger nära Caldas da Rainha.

Även detta är en familjeägd vingård där de första vinstockarna planterades  mellan åren 2000 och 2005 på mark som varit orörd i 30 år. Från början sköttes marken och vinstockarna helt ekologiskt och full certifiering fick vingården 2010. Även Vinhos Cortém har fått priser, bland annat guldmedalj för sin Syrah 2010, guldmedalj för sin Cabernet Sauvignon 2013 – och många fler. Gården koncentrerar sig på röda viner men har ett vittvin som skördas sent och har därför en speciell och omtyckt smak. De vita druvorna är: Sauvignon Blanc och Viognier. De röda druvorna är Touriga Nacional, Touriga Franca, Jaen, Tinto Cao, Syrah, Aragonez, Merlot, Cabernet Franc, Tannat, Petit Verdot, Petite Syrah, Cabernet Sauvignon och Carmenere.