Vandring längs med Silverkusten

Det finns många fina lätta vandringsleder längs med atlantkusten där man verkligen kan få uppleva havets kraft och samtidigt njuta av de otroliga stränderna  längs med Silverkusten i centrala Portugal.

Exempel 1, Salir do Porto & São Martinho do Porto

Vi börjar i Salir do Porto och vandrar uppe på en vacker klippkust med enastående utsikt över kusten och Atlanten. Kusten delar sig i ett smalt inlopp till en hästskoformad vik som vi sedan vandrar längs med. I mysiga São Martinho do Porto, som ligger vid viken, äter vi lunch till självkostnadspris innan återfärden till Nazaré. Vandringen är ca 8 km. Vi vandrar på sandvägar/-stigar och träspångar. Svårighetsgrad 1. 

Exempel 2, Serra de Aire e Candeeiros

Som omväxling från kustlandskapet kan vi bege oss till bergskedjan Serra de Aire e Candeeiros. Med på den här vandringen har vi en  portugisisk lokalguide som guidar oss på omärkta stigar genom hundra år gamla olivlundar och trollskog med otroligt vacker utsikt över långa dalar. Vi avslutar vandringen i den mycket söta byn Pia do Urso där vi äter lunch till självkostnadspris. Vandringen är cirka 4 km, svårighetsgrad 1+ (kort sträcka med ojämnare stig)

På hemvägen tillbaka till Nazaré är det möjligt att stanna vid vingården Quinta dos Capuchos för guidning på gården och provsmakning.

Exempel 3, guidad vandring i Nazaré

Vi börjar vid hotellet och går sedan i Nazarés genuina delar som präglas av långa, smala och tätt liggande gator. Efter detta tar vi bergbanan upp till stadsdelen Sítio som och går ut på udden mot fyren. Härifrån får vi en mäktig överblick över Nazaré och den vilda stranden Praia do Norte, platsen där jättevågorna utmanas av världens våghalsigaste surfare. Vi besöker även den vackra lilla kyrkan Santuário de nossa senhora da Nazaré och får höra berättelsen om adelsmannen Dom Fuas Roupinho som, ridandes på sin häst, en dimmig morgon höll på att störta över branten men mirakulöst räddades i sista stund. Dom Fuas Roupinho är avbildad i kyrkan. Efter detta går vi ner till Nazaré igen för lunch eller middag till självkostnadspris. Cirka 5 km, svårighetsgrad 1.